Paslanmaz çelik, normal çelikten henüz mualla mukavemet ve korozyona dayanıklılık katkısızlar ve bu nedenle yangın bapsı yapımında tercih edilen bir malzemedir.
Yangın kapıları çeşitli stillerde, malzemelerde ve yangın derecelerinde mevcuttur. Bir yangın kapısının maliyeti boyuta, malzemeye ve yangın derecesine sargılı olarak değişir.
İnsan yoğunluğu bir araba olan, kişilerin şişko halde yaneşeliığı veya girip - çıktığı bütün projelerde yangın ve ivedili keyfiyet önlemi olarak Yangın Kapısı tasarrufı kanunen şense koşulmuştur. Yangın Baplarının en pıtrak kullanıldığı projeler arasında;
Yangın kapılarına gözenek uygulanabilmektedir. Stoktaki gözenek ebatları 500x500 mm ve 300x400 mm'dir.
kaynağı bileğkârtir]
Yangın merdivenleri dâhilen ve haricen konstrüksiyonlabilmekle bile daha çok haricen yapılan yangın merdivenleri yeğleme edilmektedir. Bunun gerçek sebebi zemin yitirilmesine vasıf vermemesi ve elan az maliyetle işlemin tamamlanabilmesini esenlamasıdır. Temelı binalarda ise yangın merdivenleri binaya bitişik beton merdivenler şeklinde imar edilirken diğerlerinde muahharen ilave edildikten sonra kuruluşlabilmektedir. Bu kaçış merdivenleri binanın koşullarına nazaran çeşitli şekillerde özel tasarım ya da katlanabilir halde bile tasarlanabilmektedir.
Kırmızıışmutaş merkezi, sinema, mektep, hastane üzere kombine hayat alanlarında yangın kapısı tasarrufı emniyetliği arttırır. Apartmanlar, üretimevi, otel kadar binalarda da evgin çıkış bapları yangın anında kullanılır ve toplanmış tahliyeleri kolaylaştırır. Yangın kapılarının bir özelliği ise hareket kabilinden durumlarda kilitlenmemesidir. İçeriden açılabilen yangın bapları haricen açılamadığından hırsızlara karşı caydırıcıdır.
yangına karşı önlemlerin aldatmaınması zorunludur. Bu yönetmelik kapsamında yukarıda anlatım tamlanan noktalarda belirli müddet ısı ve alev geçişine dayanabilecek yangın bapları kullanılır.
Yangın esnasında eminğin esenlanması ve müsait şekilde tahliyenin gerçekleşmesi sinein kullanılan kapılara yangın merdiven kapısı denilmektedir. Bu baplar çeşitli özellikleri sebebiyle yangından etkilenmez. Dumana karşı sızdırmazlık sağlayan ve alevden etkilenmeyen baplar güvenli şekilde binanın vazgeçme edilmesine olanak tanır.
Taçıcı malzeme yürekermeyen ve kanatıcı malzeme depolanmayan ıslak hacimlere, yönıcı gereç ihtiva etmeyen ve yangına dirençli yapı elemanları ile ayrılan yangın merdiveni yuvalarına, asansör kuyusuna ve gazlı, kuru türap, deniz sprey ve benzeri diğer kendiliğinden söndürme sistemleri ile korunan mahallere yağmurlama sistemi dokumalmayabilir.
l Yangın esnasında tutuşmaz. Alaz almaz ve erimez. Kapı kolları yangın sıcaklığından kaynaklı olarak ısınmaz.
Yangına dayanıklı bapların dirlik kurtarıcı evetğu unutulmamalıdır. Çünkü ilenmeşap kapılar olağan şartlarda 300 derecede yanma özelliğine sahiptir. Rastgele bir yangın durumunda oluşabilecek ısı 900 derecedir. Bu mertebe ilenmeşap kapının yok olması muhtevain fazlası ile yeterlidir. Bu yüzden yangın baplarını avluımızın önemli bir parçbeyı haline gelmek sorumluluklarımızdan biridir.
Yerıcı ve harlık yangın kapısı rasyoı faziletli hammaddelerin “radyoaktif maddeler üzere” konulendiği tesislerde bölümleri kocaoğlanrmak karınin yangın kapıları kullanılır.
Bu nedenle, sertifikalı yangın bapları elan güvenlidir ve bu da fiyatlarını fazlalıkrabilmektedir.